Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Banjir di Sabah

Banyak rumah dan aset kerajaan ditengelami air

0

SEHINGGA tengahari pada Khamis, seramai seramai 124 orang mangsa banjir melibatkan 29 keluarga di daerah Keningau, Tenom dan Beaufort sudah dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS), ekoran hujan berterusan sejak petang Rabu.

Banyak kampung dinaiki air di tiga daerah yang menguatkan jangkaan pertambahan mangsa banjir di situ.

Kebanyakan kampung di daerah Beaufort yang sebelum ini sudah pulih kembali digenangi banjir.

Jurucakap Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Sabah berkata, seramai 57 mangsa daripada 18 keluarga kini sudah ditempatkan di PPS Dewan Datuk Seri Panglima Dun Banir sekitar awal pagi tadi.

“Bilangan penduduk masih dipindahkan di PPS Rumah Kebudayaan Kalang Kanar, Tenom kekal 26 orang melibatkan lima keluarga sejak beberapa hari ini.

“Bagaimanapun, kita sudah memindahkan 41 orang mangsa banjir membabitkan enam keluarga ke PPS Dewan Kampung Pauh, Sook ekoran beberapa kampung di daerah Keningau mula dinaiki air malam tadi.

“Proses pemindahan masih dilaksanakan di semua kawasan terjejas ketika ini dan jumlah mangsa terjejas dijangka akan bertambah dari semasa ke semasa,” katanya.

Dalam pada itu, jurucakap APM menyatakan jumlah keseluruhan mangsa banjir ketika ini membabitkan penduduk di 67 buah kampung di ketiga-tiga daerah.

Terdahulu, semua mangsa banjir yang ditempatkan di PPS Dewan Datuk Seri Panglima Dun Banir sudah dibenarkan pulang sekali gus PPS terbabit ditutup sekitar pukul 2.30 petang semalam. OLeh: EKOK AMIN

 734 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.