Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Sidang khas undi PM 8 di Parlimen 2 Mac

KRISIS PM MALAYSIA

0

KUALA LUMPUR (Malaysia) – Perdana Menteri interim Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, tidak ada mana-mana pihak memperoleh sokongan majoriti untuk menjadi perdana menteri ke-8 pada pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selama dua hari di Istana Negara.

Justeru satu pengundian bakal diadakan untuk menentukan perdana menteri ke- 8 pada 2 Mac ini.

Malaysia mempunyai seramai 222 ahli parlimen.

“Yang di-Pertuan Agong seperti anda tahu telah bertemu dan bertanya dengan semua ahli Parlimen selama dua hari. Keputusannya ialah Baginda mendapati tidak ada mana-mana pihak mendapat sokongan majoriti.

“Kerana tidak ada majoriti Baginda bertitah forum terbaik (memilih Perdana Menteri) adalah di Parlimen. Jadi Dewan Rakyat akan dibuka pada 2 Mac ini bagi memilih siapa yang akan mendapat majoriti di Dewan Rakyat untuk menjadi perdana menteri.

“Bagaimanapun jika Dewan Rakyat juga gagal memperoleh majoriti maka kita perlu adakan pilihan raya,” kata Dr. Mahathir dalam sidang media selepas mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi 2020

Al-Sultan Abdullah berkenan menerima menghadap dan mendengar sendiri pendirian 222 ahli Dewan Rakyat bagi mencari penyelesaian terbaik dalam menangani kemelut politik yang melanda negara sejak Isnin lalu.

Sesi menghadap dan temu bual bersama wakil rakyat secara individu di Istana Negara  disaksikan Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Mohd Zuki Ali.- BD

 

 

 493 total views,  2 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.