Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Umno Masih Relevan – Bung

0

KOTA KINABALU (Sabah, Malaysia): Datuk Seri Bung Moktar menyifatkan  pemilihan UMNO yang berlangsung serentak di seluruh negara minggu lalu  sebagai ‘kemeriahan demokrasi’.

 

Pengerusi Badan Perhubungan Sabah itu berkata, parti itu masih relevan di Sabah dengan mengambil kira ramai menawarkan diri bertanding pada ketika didakwa mengalami situasi sukar, ekoran tindakan segelintar pihak yang berkepentingan meninggalkan UMNO dan menyertai parti lain.

 

“Disebalik pelbagai andaian dan persepsi pihak tertentu yang menganggap UMNO kini memasuki zaman malap, namun ramai yang menawarkan diri untuk bertanding pada pemilihan kali ini termasuk golongan muda yang sebilanganya telah dinobatkan sebagai Ketua Bahagian selepas pemilihan kali ini turut menjelaskan proses meremajakan parti dan penerimaan anak muda kepada UMNO masih relevan,” katanya.

 

Beliau berkata demikian ketika ditemui di sini selepas Persidangan UMNO bahagian Kinabatangan di Dewan Masyakat Sandakan baru-baru ini.

 

Mengulas kejayaan beliau mempertahankan jawatan sebagai Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO bagi sesi 2023-2026 pada kedudukan  yang terbaik iaitu di tempat kelima, Bung berkata sokongan serta kepercayaan dari  perwakilan di seluruh negara datang dengan tanggungjawab dan amanah yang tinggi.

 

Selain Bung, turut mempertahankan jawatan (AMKT) ialah Ketua Wanita UMNO Papar, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, Ketua UMNO Tuaran, Datuk Abdul Rahman Dahlan dan Datuk Mohd Raffi Datuk Alli Hassan yang mewakili UMNO Labuan.

 

Dalam pada itu Bung turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada semua perwakilan bahagian seluruh Malaysia kerana memberikan sokongan serta kepercayaan buat dirinya.

 

“Setinggi-tinggi penghargaan kepada semua jentera kempen saya serta akar umbi yang telah bekerja keras sehingga mencapai kemenangan ini.

 

“Sesungguhnya jawatan ini datang dengan tanggungjawab dan amanah yang tinggi bagi membantu dan memimpin parti bersama-sama Presiden, Timbalan Presiden dan Ahli-Ahli Majlis Tertinggi dan yang paling penting bagi saya yang paling penting membawa suara akar umbi ke peringkat kepimpinan tertinggi,” katanya.

 

Bung juga meminta ahli-ahli UMNO khususnya selepas pemilihan ini agar memberikan keutamaan untuk mengembalikan semula perpaduan dalam parti.

 

“Segala khilaf semasa kempen pemilihan, mari kita lupakan dan saling maafkan. Era baru dalam UMNO mesti kita mulakan dengan semangat baharu dan iltizam baru  untuk kembali memperkasakan UMNO ke tempat sewajarnya,” katanya.

 

Ketika diajukan soalan tentang beberapa kekecohan berlaku di beberapa bahagian semasa pemilihan kali ini antaranya melibatkan pengurusan pengundian dengan jumlah mengundi melebihi dari daftar kehadiran, ahli yang tidak layak mengundi pergaduhan dan sebagainya Bung berkata UMNO Sabah menerima laporan tersebut.

 

“Kita meminta agar aduan dibuat kepada Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO Pusat, pihak mereka akan meneliti setiap aduan yang dikemukakan dan akan menyiasat, sekiranya berlaku perlanggaran perlembagaan dan peraturan mesyuarat tidak mustahil persidangan akan dibuat semula,” jelas Bung.

 

 336 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.