Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

BN perlu menangi semula kerusi parlimen Beaufort

0

Oleh DG HENRY

BARISAN Nasional (BN) perlu memenangi semula kerusi Parlimen P.177 Beaufort pada pilihan raya umum ke-15 memandangkan kawasan ini merupakan kerusi tradisi komponen tersebut.

Bekas Ahli Jawatankuasa BN Beaufort, Lokman Sunggim, berkata BN bukan sahaja wajar bertanding di kerusi berkenaan tetapi perlu mempertahankannya.

Katanya, kerusi Parlimen Beaufort adalah kerusi tradisi BN sejak sekian lama dan ia perlu semula memenangi kerusi tersebut.

Sebelum ini, Parlimen Beaufort telah dimenangi oleh Datuk Seri Pangglima Azizah Mohd Dun yang ketika itu bertanding atas tiket BN dari Umno namun beliau kemudian telah berpindah parti ke Bersatu.

“BN bukan sahaja wajar bertanding di kawasan berkenaan malah ia perlu memenangi kerusi itu semula dan saya yakin BN masih mendapat sokongan baik rakyat di kawasan Beaufort,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Lokman yang juga Ketua Umno Cawangan Kikansa, Kuala Penyu mengulas kenyataan Ketua Serikandi Bersatu, DSP Azizah MOhd Dun bahawa Bersatu akan mempertahankan kerusi bagi enam kawasan Parlimen di Sabah termasuk Beaufort pada PRU-15.

Lima daripada kerusi tersebut, Kudat, Beluran, Libaran, Sipitang dan Beaufort dimenangi oleh calon-calon BN pada pilihan raya umum lepas namun anggota parlimen terbabit kemudian telah berpindah ke Bersatu.

Menurut beliau, pucuk pimpinan BN harus meletakkan calon-calon yang berpotensi untuk bertanding semula dan mempertahankan kerusi terbabit yang telah dimenangi menerusi tiket BN.

Mengenai kerusi Parlimen Beaufort, Lokman berharap kepimpinan tertinggi Umno Sabah meletakkan calon yang berpotensi untuk memenangi semula kerusi berkenaan.

“Kita yakin Ketua Umno Sabah, Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin tahu situasi dan senario politik di bahagian Beaufort dan sudah tentu seorang calon yang berpotensi dapat diketengahkan apabila tiba masanya,” tegasnya.

Baru-baru ini, Ketua Umno Sabah itu juga telah mengesyorkan supaya setiap bahagian parti itu menyenaraikan lima calon untuk pertimbangan pucuk pimpinan parti.

Beliau juga berkata, pengundi kini lebih bersemangat untuk keluar pengundi pada PRU akan datang berikutan Rang Undang-Undang Anti Lompat telah diluluskan di Dewan Rakyat.

 

 

 286 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.