Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

KM Sabah berkata, Pembangunan Tanaman Makanan Diberi Penekanan

0

KERAJAAN Sabah meletakkan  pembangunan tanaman makanan sebagai keutamaan  berikutan fenomena kenaikan harga input pertanian dan gangguan rantaian nilai akibat pandemik COVID-19, yang telah memberi kesan terhadap jaminan makanan yang agak membimbangkan di seluruh dunia, kata Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Hajiji Noor.

Katanya, walaupun keperluan bagi ayam, telur, susu segar, ikan dan pelbagai tanaman makanan lain adalah mencukupi, namun Sabah masih kekurangan bekalan beras.

“Tahap Kecukupan Beras (SSL) setakat tahun 2020 hanya 22.8 peratus”.

“Kerajaan telah dan akan melaksanakan inisiatif untuk meningkatkan tahap SSL beras negeri. Antara inisiatif yang akan dilaksanakan ialah membangunkan tanah seluas 11,000 hektar di Semenanjung Dent FELDA Sahabat Lahad Datu untuk tanaman padi.

“Sebagai langkah awal Kementerian Pertanian dan Perikanan Sabah melalui Jabatan Pertanian akan melaksanakan plot demonstrasi tanaman padi di kawasan berkenaan. Jabatan Pertanian Sabah juga giat melaksanakan program penyelidikan dan inovasi ke atas buah-buahan di negeri ini”.

“Satu varieti buah Avocado QAV3 dan buah Tarap QTRT telah dilancarkan semasa Hari Terbuka Pusat Penyelidikan Pertanian Quoin Hill Tawau pada 20 Ogos lalu. Saya berharap lebih banyak varieti baharu dan teknologi pertanian dapat dihasilkan oleh Jabatan Pertanian Sabah selepas ini,” katanya.

Bagi memacu pembangunan tanaman makanan di negeri ini, beliau berkata beberapa usaha sama dengan pihak swasta turut diadakan termasuklah memeterai satu Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Syarikat LINACO Sdn Bhd untuk pembangunan tanaman kelapa dan pembinaan kilang memproses produk berasaskan kelapa, pada Mac tahun lalu”.

Katanya, pada 21 Ogos lalu, satu lagi Notes of Understanding (NoU) telah dimeterai di antara Jabatan Pertanian Sabah dengan Ladang Kelapa PJ Nagus Malaysian Kuwaiti Investment Co Sdn. Bhd. (MKIC), sebuah syarikat usaha sama di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.

“Projek ini melibatkan usaha sama berkaitan pengesahan ketulenan bahan tanaman kelapa dan khidmat nasihat teknikal dan teknologi tanaman kelapa,” jelasnya.

 

 507 total views,  3 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.