Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Selangor akan jual lebih 600,000 dos vaksin tidak digunakan

0

KERAJAAN Selangor akan terus menjual baki 607,281 dos vaksin yang tidak digunakan di bawah program Selvax Industry ke klinik di seluruh negara.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Awam Dr Siti Mariah Mahmud berkata penjualan itu akan dilakukan oleh anak syarikat kerajaan negeri, Selgate Corporation.

Siti Mariah memberitahu Dewan Undangan Negeri Selangor bahawa 142,719 daripada 750,000 dos yang diperuntukkan untuk program tersebut telah digunakan pada 22 Ogos.

Menurutnya, rancangan awal kerajaan negeri adalah untuk membeli 2.5 juta dos tetapi pembelian dihentikan pada 1.25 juta dos.

Sebanyak RM127 juta telah dibelanjakan untuk pembelian tersebut.

“Itu tidak termasuk pembiayaan bagi mendirikan pusat vaksinasi (PPV), pembayaran suntikan vaksin kepada doktor dan biaya lainnya,” katanya.

Dia mengatakan bahawa dari 1,25 juta dos yang dibeli, 500,000 dialokasikan untuk program Selvax Community dan selebihnya 750,000 untuk program Selvax Industry.

Dari setengah juta dos yang diperuntukkan untuk masyarakat, 224.880 telah diberikan, dan kerajaan negeri berkomitmen untuk terus memberikan vaksin secara percuma kepada mereka yang belum menerimanya, termasuk melalui klinik bergerak.

Siti Mariah menjawab pertanyaan Wong Siew Ki (PH-Balakong), yang ingin tahu berapa banyak vaksin yang berbaki dalam program Selvax Community dan Selvax Industry.-SM

 316 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.