Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Umno minta kerajaan atasi segera kemelut air keruh Beaufort dan Kuala Penyu

Sementara itu, ribuan penduduk yang terlibat yang secara kebetulan baru sahaja memperolehi bekalan air di paip-paip di rumah masing-masing berasa terkejut dengan keadaan bekalan air yang sangat keruh itu.

0
AG ASLEE LAKAT

KETUA Umno Bahagian Beaufort, Ag Aslee Lakat menggesa Jabatan Air daerah Beaufort dan Kuala Penyu supaya mengambil tindakan menangani masalah bekalan air paip yang sangat keruh dihadapi penduduk di Kuala Penyu dan Menumbok kebelakangan ini.

Katanya, keadaan air yang berwarna seperti milo itu terpaksa dihadapi penduduk untuk kegunaan harian mereka.

“Air keruh yang mengalir dalam paip penduduk sangat menyedihkan dan Jabatan Air perlu mengambil tindakan segera untuk menanganinya,” katanya dalam satu hantaran di akaun facebooknya hari ini.

Menurut beliau, jabatan terbabit perlu memberi penjelasan kepada penduduk kenapa bekalan air ke Kuala Penyu dan Menumbok berwarna seperti minuman milo dalam beberapa minggu ini.

“Jangan tunggu sampai penduduk hilang kesabaran mengenai bekalan air yang diberikan kepada mereka dalam keadaan seperti itu,” katanya.

Ag Aslee yang juga Setiausaha Eksekutif Umno Sabah, berkata jabatan berkenaan seharusnya tampil memberi penjelasan munasabah supaya penduduk tidak terlalu kecewa dan mempersoalkan peranan pegawai-pegawainya dalam menjalankan tugas mereka.

Tambah beliau, pihaknya berkeyakinan Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Bung Moktar Radin tidak mengizinkan situasi sedemikian terpaksa dihadapi rakyat khususnya di Kuala Penyu dan Menumbok.

“Justeru, kakitangan Jabatan Air patut melakukan sesuatu yang sesuai dengan tugas yang diamanahkan kepada mereka,” ujar Ag Aslee.

Sementara itu, ribuan penduduk yang terlibat yang secara kebetulan baru sahaja memperolehi bekalan air di paip-paip di rumah masing-masing berasa terkejut dengan keadaan bekalan air yang sangat keruh itu.

Seorang penduduk, Matussin Latip mendakwa, pihaknya terkejut apabila mendapati air paip berwarna seperti milo yang terpaksa digunakan untuk mandi dan minum.

Katanya, keadaan air keruh itu masih berlarutan dan ia rata-rata dihadapi penduduk yang terpaksa menggunakannya untuk keperluan harian.

Mohd Ariffin, seorang lagi penduduk yang kecewa dengan masalah bekalan air itu meminta pihak berkuasa berkaitan segera tampil menyelesaikan masalah itu.

“Kami terlalu kecewa dengan bekalan air seperti ini. Sebelum ini kami menghadapi masalah air bersih sejak beberapa bulan namun apabila air paip sudah mengalir, begini pula warnanya, memang sangat sedih,” tegasnya. – Oleh: EKOK AMIN dan ROSANNA EDEZA

 183 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.