Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Ebrahim Raisi angkat sumpah sebagai Presiden Iran

0

EBRAHIM Raisi hari ini mengangkat sumpah sebagai presiden baharu Iran di parlimen.

“Saya bersumpah … untuk menjadi penjaga agama rasmi dan pertubuhan Republik Islam dan perlembagaan negara ini, dan menggunakan semua kemampuan dan kecekapan saya untuk memenuhi tanggungjawab yang telah saya laksanakan.

“Saya bersumpah untuk mengabdikan diri untuk melayani rakyat, memartabatkan negara, mempromosikan agama dan moral, menyokong hak dan menyebarkan keadilan, menahan diri dari sebarang kediktatoran, menyokong kebebasan dan martabat individu dan hak-hak yang diakui oleh perlembagaan untuk negara, ” demikian kata Raisi ketika angkat sumpah.

Dalam upacara yang disiarkan secara langsung di TV negara itu, Raisi juga berjanji untuk melindungi sempadan dan kebebasan politik, ekonomi dan budaya Iran.

Anggota parlimen Iran dan tetamu dari lebih dari 70 negara menghadiri upacara pelantikan Raisi di parlimen, lapor media tempatan.

Menurut peraturan, presiden memiliki dua minggu setelah upacara pelantikan untuk memperkenalkan kabinet dan rancangan menteri ke parlimen untuk penilaian satu minggu.

 

 375 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.