Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

686 ketua kampung seleweng wang penduduk

0

JAKARTA: Hampir 700 ketua kampung yang berkhidmat membantu masyarakat setempat di seluruh Indonesia didapati menyeleweng wang rakyat sepanjang tahun lalu.

Sehubungan itu, Ketua Jabatan Dakwah dan Ukhwah Majlis Ulama Indonesia (MUI), Cholil Nafis menggesa supaya tempoh jawatan ketua kampung itu tidak dilanjutkan.

Menurut Cholil, wujudnya isu penyelewengan di sebalik protes dilancarkan oleh ketua kampung yang menuntut tempoh jawatan mereka dilanjutkan.

Malah, tegas beliau, sekiranya tempoh jawatan ketua kampung berkenaan dilanjutkan, maka tidak mustahil kes serupa akan berulang.

“Saya hairan bagaimana mereka boleh mengadakan protes meminta pelanjutan jawatan sedangkan wujudnya masalah seperti ini ?

“Selalunya, raja ketua kampung adalah tetap terutamanya jika jawatan mereka dilanjutkan dan terdapat dana yang boleh diuruskan.

“Oleh itu, saya menggesa supaya jangan lanjutkan tempoh jawatan ketua kampung demi penjanaan semula dana,” katanya dalam satu ciapan di Twitter.

Sebelum ini, Pengerusi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (KPK) Indonesia, Firli Bahuri mendedahkan seramai 686 ketua kampung terlibat dalam 601 kes penyelewengan wang rakyat membabitkan dana kampung.

Firli berkata, ratusan kes dikesan berlaku dalam tempoh sembilan tahun iaitu dari 2012 hingga 2021. – AGENSI

 

 

 

 

 

 

 

 1,440 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.