Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

England mahu buang badi 56 tahun

0

DOHA: Kemenangan ke atas Perancis pada saingan suku akhir akan menamatkan kegagalan 56 tahun England berdepan lawan elit pada peringkat kalah mati Piala Dunia.

Selain berdepan Kylian Mbappe, skuad kendalian Gareth Southgate juga perlu mengatasi badi berdekad berdepan pasukan handalan lain di Stadium Al Bayt.

Sejak menewaskan Jerman Barat pada final Piala Dunia 1966 untuk meraih gelaran tunggal mereka dalam sejarah, England tewas semua aksi kalah mati Piala Dunia berdepan negara yang pernah merangkul trofi tersebut.

Jerman memulakannya apabila membalas dendam pada suku akhir Piala Dunia 1970, manakala aksi ‘Tangan Tuhan’ Diego Maradona dan serangan solonya menewaskan England pada kelompok lapan terakhir pada 1986.

Jerman Barat sekali lagi menghadiahkan mereka kekalahan pada saingan kalah mati 1990, kali ini penentuan penalti separuh akhir yang menyebabkan England trauma berdepan penalti berdekad lamanya.

Argentina mengatasi England menerusi penalti menyakitkan pada 1998 pada aksi 16 terakhir.

Pada 2002, Brazil menerusi Ronaldinho berjaya mengatasi David Seaman menerusi sepakan jarak jauh yang mengesahkan kemenangan 2-1 pada suku akhir.

Jerman kembali menghantui England pada 2010 apabila sepakan Frank Lampard yang tampak melintasi garisan tidak diberikan ketika kalah 4-1 pada kelompok 16 terakhir.

Era Southgate juga menyaksikan igauan ngeri England berterusan apabila berdepan lawan berkualiti.

Selepas mara daripada peringkat kumpulan mengatasi Colombia dan Sweden, kejutan England untuk ke separuh akhir 2018 tersekat apabila tewas kepada Croatia yang bangkit daripada ketinggalan sebelum menang 2-1 di Moscow.

Menjelang pertemuan dengan Perancis yang akan menentukan bagaimana England mampu mengatasinya, Southgate tidak menyembunyikan masalah berkenaan.

“Sejarah kami tidak sebagus yang lain. Peringkat ini sering kali mendatangkan ‘ketakutan’ kepada England. Kami perlu buktikan kali ini,” katanya. – Agens.

 

 263 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.