Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

KM Sabah jangka capai 60 peratus rakyat divaksin

0

DATUK Seri Hajiji Noor berkata, sehingga 21 Julai lepas, sejumlah 31,375 dos suntikan vaksin pertama dan kedua telah diberikan kepada penduduk Sabah diikuti 32,293 dos pada 22 Julai, 23 Julai (35,749 dos) dan 24 Julai (32,504).

Hajiji bertanya sesuatu kepada Pembantu Menteri Kerja Raya Datuk Robert Tawik @ Nordin mengenai kolam ternakan ikan milik Datuk Yap Yun Fook, turutberada disitu Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Jahid Jahim (tiga kanan)

Katanya, pencapaian mengembirakan itu meletakkan Sabah dilandasan terbaik untuk mencapai sasaran 60 peratus penduduk divaksin menjelang bulan Oktober depan.

Ketua Menteri Sabah itu memberitahu, fakta itu dapat dilihat berdasarkan angka Program Vaksinasi Jangkauan Luar, Pasukan Petugas Khas Imunisasi Covid-19 (CITF) dengan jumlah dos suntikan melebihi sasaran 30,000 dos sehari selama empat hari berturut-turut sejak 21 Julai lepas.

“Dengan ketibaan vaksin dos tunggal CanSino yang dijangka bulan depan, Sabah kini berada dalam rangka untuk mencapai sasaran itu,” menurutnya dalam kenyataan selepas melawat pusat pemberian vaksin (PPV) di sini pada Selasa.

Hajiji berkata, selain itu, pembukaan PPV integrasi pertama Sabah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di Kota Kinabalu pada Rabu akan membantu meningkatkan kadar vaksinasi di negeri tersebut.

“Bersama dengan program sedia ada iaitu Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS) untuk pekerja industri dan PPV Integrasi, yang melibatkan dua organisasi penjagaan kesihatan swasta, diharap dapat meningkatkan vaksinasi daripada 1,500 hingga 10,000 sehari,” katanya.

Beliau berkata, Sabah akan menerima sejuta dos vaksin jenis Pfizer-BioNTech dan 1.8 juta dos vaksin jenis CanSino menjelang bulan depan.

Hajiji sebelum ini dilapor sebagai berkata Sabah berharap dapat mencapai imuniti kelompok 80 peratus penduduk menerima vaksin Covid-19 menjelang akhir 2021 bagi mengekang penularan pandemik itu di negeri tersebut.

Menurut laman sesawang Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19, seramai 646,420 orang atau 16.5 peratus penduduk Sabah telah menerima dos pertama vaksin sehingga semalam.

SUNI @ SURIYANTI AHMAD – penerima bakul makanan dari Kg. Limbawan

Ketua Menteri itu juga berkata,  sebanyak 84.25 peratus atau RM88,815,600 daripada RM120,469,481 yang diperuntuk di bawah Bantuan Sabah Prihatin 3.0 yang diumum pada 9 Jun lepas sudah disalurkan bagi membantu penduduk negeri itu yang terkesan akibat Covid-19.

“Sebanyak RM45,612,200 yang telah diperuntuk di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar Sabah adalah sebahagian daripada RM120 juta dan hampir keseluruhannya sudah disalurkan,” katanya.

Sementara itu dua penerima bantuan bakul makanan di Keningau menzahirkan kesyukuran dengan keperihatinan kerajaan pimpinan Hajiji, apa yang mereka sifatkan, bantuan itu sangat membantu pada ketika perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menghadkan pergerakan untuk mencari rezeki.

Suni @ Suriyanti Ahmad yang berasal dari Kg. Limbawan Keningau, dan Angelina Kindalan, 58, dari Bingkor mengucapkan terima kasih kepada Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor. – Oleh: DG HENRY, EKOK AMIN dan ROSANNA EDEZA

 550 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.