Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Tular murid nikahi guru

0

DUMAI: Kisah seorang pelajar lelaki yang berkahwin dengan gurunya sendiri menjadi tumpuan warganet Indonesia baru-baru ini.

Menurut laporan Detik.com, kisah guru bernama Putri Dariani, dan bekas muridnya, Aldi Saputra Prasetiawan yang kini sah bergelar suami isteri itu tular selepas video majlis perkahwinan mereka di muat naik oleh juru solek, Silvia Hellena di akaun TikTok miliknya.

Silvia turut berkongsi gambar lama Putri, 26, memakai uniform dan gambar buku perkahwinan pasangan itu selain menjelaskan cinta mereka berputik kerana jarak umur antara mereka yang tidak jauh berbeza.

“Pelajar kahwin dengan cikgu yang cantik. Perbezaan umur lima tahun tidak mengurangkan kasih sayang pelajar dan selepas menunggu lima tahun, pelajar melamar guru cantik dengan perjuangan yang bukan mudah,” tulis kenyataan video itu.

Muat naik kisah cinta unik itu menerima lebih 1.4 juta tontonan dan pelbagai reaksi warganet yang rata-rata mendoakan jodoh pasangan itu berpanjangan.

“Dulu awak panggil saya ibu guru, sekarang awak panggil saya ibu kepada anak-anak awak,” usik pengguna TikTok, @DillA.

Silvia yang juga mak andam dan perancang perkahwinan mengakui teruja kerana pertama kali menguruskan majlis pernikahan melibatkan pasangan bekas guru dan murid.

“Perkenalan mereka bermula sejak Aldi di kelas 1 sekolah menengah atas (SMA) tempat Putri mengajar. Murid lelaki itu meluahkan perasaan suka pada gurunya, tetapi Putri bergurau minta habiskan persekolahan dulu, cari kerja kemudian barulah bercinta.

“Ternyata sesudah lima tahun selepas itu, Aldi, 21, berjaya mendapat pekerjaan dan menghantar pinangan bersama wang hantaran 70 juta rupiah  (RM20,431) dan akhirnya mereka berkahwin,” kata Silvia.

Silvia berkata, bekas pasangan guru dan pelajar itu bernikah pada 3 Mac lalu dan membuat tiga majlis resepsi dengan konsep tradisional Sunda,  adat Melayu Riau dan Padang Minang.

 

 1,648 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.