Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Yahoo, Paypal dan Dota 2 antara yang disekat Indonesia

0

JAKARTA: Indonesia menyekat platform Yahoo, Paypal dan beberapa laman sesawang permainan kerana gagal mematuhi peraturan pelesenan, kata seorang pegawai hari ini, mencetuskan tindak balas dalam media sosial.

Pendaftaran diperlukan di bawah peraturan dikeluarkan pada akhir November 2020, memberi kuasa pihak berkuasa untuk memaksa platform mendedahkan data pengguna tertentu serta mengeluarkan kandungan dianggap menyalahi undang-undang atau ‘mengganggu ketenteraman awam’ dalam tempoh empat jam, jika mendesak, dan 24 jam, jika tidak.

Beberapa syarikat teknologi bergegas untuk mendaftar, beberapa hari sebelum tarikh akhir yang dilanjutkan sehingga semalam, termasuk Alphabet, Facebook, Instagram, WhatsApp dan Amazon.com.

Pegawai kanan di Kementerian Komunikasi Indonesia, Semuel Abrijani Pangerapan, berkata Yahoo, Paypal dan laman sesawang permainan seperti Steam, Dota2, Counter-Strike dan EpicGames sudah disekat.

Tanda pagar atau hashtag seperti ‘BlokirKominfo’ (sekat Kementerian Komunikasi), Epic Games dan Paypal menjadi trend di Twitter Indonesia dengan banyak mesej bertulis, mengkritik langkah kerajaan sebagai menjejaskan industri permainan dalam talian dan pekerja bebas yang menggunakan Paypal.

Indonesia merupakan pasaran penting untuk pelbagai platform teknologi dengan anggaran 191 juta pengguna Internet dan golongan muda mahir media sosial. – REUTERS

 478 total views,  2 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.