Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Croatia sedia ranapkan impian Messi ke final

0

DOHA: Pasukan Croatia sudah pun menamatkan impian bintang Brazil, Neymar untuk menggapai Piala Dunia, dan kini mereka berharap untuk mera­na­p­kan pula impian penyerang utama Argentina, Lionel Messi.

Messi yang kini berusia 35 tahun telah membuat lima penampilan di Piala Dunia sejak edisi 2006 di Jerman menjelaskan dari awal, aksi di Qatar bakal menjadi penampilan terakhir­nya.

Croatia yang dibimbing Zlatko Dalic pula dalam motivasi tinggi selepas menunjukkan juara lima kali, Brazil jalan keluar apabila menang menerusi penentuan sepakan penalti dalam aksi suku akhir tempoh hari.

Mengambil iktibar daripada perlawanan tersebut, Croatia tidak bercadang untuk merantai Messi seorang, sebaliknya seluruh pasukan akan ditugaskan mengekang kesemua jentera serangan Albiceleste.

“Kami tidak mempunyai pe­rancangan khusus untuk me­ngawal Messi sahaja kerana kebiasaannya kami memang tidak memberikan tumpuan untuk menghalang seorang pemain, tetapi lebih kepada seluruh pa­sukan.

“Ini kerana Argentina bukan hanya ada Messi seorang sahaja, mereka mempunyai ramai pemain hebat dalam pasukan, jadi amat wajar untuk kami menghalang keseluruhan pemain pasukan tersebut,” jelas penyerang Croatia, Bruno Petkovic.

Pertahanan Croatia, Josip Juranovic turut senada dengan rakan sepasukannya itu dengan menegaskan Croatia tidak perlu gentar dengan mana-mana pemain Argentina.

Apatah lagi mereka kini dalam misi untuk memburu final kedua berturut-turut, selepas empat tahun lalu dikecewakan oleh Pe­rancis dalam perlawanan akhir.

“Kami juga ada pemain te­ngah terbaik iaitu Mateo (Koavic), Luka (Modric) dan Marcelo (Brozovic), mereka merupakan yang terbaik di Croatia dan sukar untuk mencari pengganti mereka.

“Anda tidak perlu risau jika bola dihantar kepada mereka, kerana ia adalah jauh lebih selamat daripada anda menyimpan duit dalam bank,” seloroh Juranovic.

Kelegaan juga buat Dalic apabila kesemua pemainnya bebas daripada sebarang penggantu­ngan dan kecederaan. – AGENSI

 378 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.