Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Israel tidak layak berhujah tentang undang-undang, mereka sendiri pembunuh – Turkiye

0

ISTANBUL: Kerajaan Turkiye terus berbalah dengan Israel berhubung perang di Gaza, sekali gus memburukkan hubungan kedua-dua pihak.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, Kementerian Luar Negeri Turkiye menuduh Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Menteri Luar Israel, Eli Cohen cuba ‘menutup jenayah yang dilakukan mereka sendiri’ dengan menyerang Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan.

“Pihak berkuasa Israel, yang sudah kehilangan legitimasi mereka dalam pandangan moral kemanusiaan, tidak akan dapat menyembunyikan jenayah yang mereka lakukan dengan mengebom hospital dan membunuh wanita dan kanak-kanak secara terang-terangan di mata dunia,” kata kementerian itu.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas Cohen dan Netanyahu berkata, mereka tidak akan membenarkan Erdogan untuk memberi ‘ceramah’ kepada Israel mengenai tingkah laku mereka di Gaza.

Pemimpin Turkiye itu sebelum itu menggelarkan Israel sebagai ‘negara pengganas’ dan menyatakan pemimpin Israel sepatutnya didakwa melakukan jenayah perang di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague, Belanda.

 

 53 total views,  3 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.