Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Kanak-kanak ditikam, penduduk Dublin merusuh

0

DUBLIN: Tiga kanak-kanak antara lima yang cedera dalam serangan pisau di Dataran Parnell hingga mencetuskan rusuhan di pusat bandar Dublin.

Polis masih belum menolak sebarang motif termasuk kemungkinan berkaitan keganasan.

Pengangkutan awam digantung dan pesakit dinasihatkan supaya tidak pergi ke hospital bersalin berdekatan kecuali benar-benar perlu selepas pertempuran antara polis rusuhan dan penunjuk perasaan antipendatang tercetus di jalan utama O’Connell Street.

Sebuah bas dua tingkat dibakar di hadapan patung Daniel O’Connell dan tingkap dipecahkan di hotel Holiday Inn serta restoran McDonalds berhampiran sementara sebuah kedai turut dirompak.

Seramai 400 pegawai dikerahkan untuk memulihkan ketenteraman awam selepas sebuah kereta polis turut hangus dibakar dalam insiden rusuhan mengejutkan yang tidak pernah berlaku sebelum ini di Dublin.

Tiada parti atau ahli politik paling kanan yang dipilih ke Parlimen, tetapi protes anti-pendatang kecil berkembang sejak tahun lalu.

Kerajaan juga dilaporkan sedang mengkaji keselamatan di sekitar Parlimen selepas protes baru-baru ini memerangkap ahli Parlimen di dalamnya.

Seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun dilaporkan menerima rawatan kecemasan selepas mengalami kecederaan parah akibat tikaman itu sementara seorang lelaki berusia lewat 40-an yang turut dirawat sudah ditahan polis.

Polis berkata, lelaki itu dilihat menyerang beberapa orang di Dataran Parnell Dublin sejurus pukul 1.30 petang (waktu tempatan) sebelum orang awam mula campur tangan pada peringkat awal serangan.

“Keadaan bertukar huru-hara dengan wanita meraung, lelaki menjerit dan menangis,” kata saksi kejadian, Anthony Boyle. – REUTERS

 

 

 330 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.