Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Kemarau berpanjangan, puluhan ekor gajah mati akibat kehausan di Zimbabwe

0

ZIMBABWE: Berpuluh ekor gajah mati kehausan di Taman Negara Hwange yang popular di Zimbabwe dipercayai akibat kemarau yang disebabkan oleh perubahan iklim dan corak cuaca global El Nino mengeringkan telaga air.

Menurut saintis, punca kebimbangan pada perbincangan COP28 yang berterusan mengenai tindakan iklim di Dubai, musim El Nino menyebabkan cuaca lebih panas dan kering sepanjang tahun, diburukkan lagi oleh kerosakan iklim.

Hwange tidak mempunyai sungai besar yang mengalir melaluinya, dan haiwan bergantung pada telaga air buatan manusia dengan kuasa solar, kata pegawai Pihak Berkuasa Taman dan Hidupan Liar Zimbabwe (Zimparks).

“Kami bergantung kepada air yang dikelkan kerana kekurangan air permukaan. Memandangkan gajah bergantung kepada air, kami merekodkan lebih banyak kematian,” kata pakar ekologi utama Zimparks di Taman Negara Hwange, Daphine Madhlamoto, kepada Reuters.

Jumlah gajah di Hwange ialah sekitar 45,000, dan seekor gajah dewasa memerlukan 200 liter air setiap hari.

Namun, dengan sumber air semakin berkurangan, pam berkuasa solar di 104 telaga tidak dapat menyedut air yang mencukupi.

Reuters menemui berpuluh-puluh bangkai gajah berhampiran telaga air, dan pegawai taman berkata terdapat bangkai gajah lain yang telah mati di dalam belukar, menjadi makanan untuk singa dan burung nasar.

Musim hujan di Zimbabwe berlangsung dari November hingga Mac, tetapi hujan hampir tidak turun setakat tahun ini dan kemarau dijangka berterusan hingga 2024, menurut Perkhidmatan Meteorologi Zimbabwe.

Zimparks berkata haiwan terpaksa berjalan jauh untuk mencari air dan makanan, dan beberapa kawanan gajah telah menyeberang ke negara jiran Botswana.

 

 115 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.