Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Pembiayaan khas untuk koperasi terlibat aktiviti pelancongan dan pertanian – Ewon

0
EWON

KOTA BELUD (Sabah, Malaysia): Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata kementeriannya melalui Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) menyediakan pembiayaan khas untuk koperasi yang terlibat dalam aktiviti pelancongan dan pertanian.

Justeru beliau menggalakan masyarakat di negeri ini supaya membangunkan potensi pelancongan dan pertanian desa di kawasan masing-masing melalui koperasi.

“Setakat ini, sebanyak 48 buah koperasi terlibat dalam sektor pelancongan  di Sabah dengan jumlah perolehan terkumpul RM8.3 juta.

Ewon (empat kiri) mengabadikan gambar kenangan bersama pegawai dan koprator di Ulu Kedamaian sempena pelancaran Program JEJAK

“Saya percaya, ini dapat dipertingkatkan kerana Sabah dan negara kita mempunyai pelbagai produk pelancongan dan potensi yang luas yang boleh dibangunkan.

“Oleh itu, saya menggalakkan masyarakat di negeri ini supaya mempertimbangkan penubuhan koperasi sebagai satu platform membangunkan potensi pelancongan dan pertanian desa yang ada di daerah atau kampung mereka,” katanya.ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Program Membudayakan Masyarakat Berkoperasi Peringkat Komuniti, sempena Sambutan Pesta Kaamatan Ulu Kadamaian, di sini, Sabtu.

Menandarangani kehadiran di Ulu Kadamaian bersama koprator

Hadir di majlis itu,  Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Rusli Jaafar, Pengarah SKM Negeri Sabah Matias Kundapin, Pengerusi Penganjur Dolois Sumbin dan para pemimpin masyarakat setempat.

Ewon turut melancarkan Program Jejak Koperasi (JEJAK) Peringkat Negeri Sabah.

Ahli Dewan Undangan Negeri Kadamaian itu berkata, Program JEJAK menyediakan insentif khas untuk koperasi yang terlibat dalam aktiviti pelancongan.

Ewon melancarkan Program JEJAK peringkat negeri Sabah

“Ini merupakan sumbangan kementerian khususnya SKM kepada persiapan Tahun Melawat Malaysia 2026.

“Saya berhasrat gerakan koperasi turut berupaya menyediakan produk pelancongan setanding dengan pengusaha-pengusaha lain seperti resort, hotel dan restoran besar,” katanya.

Sehubungan itu beliau mahu masyarakat merebut peluang yang disediakan kerajaan dengan menubuhkan koperasi pelancongan

“Kita akan terus mewar-warkan inisiatif ini. Selain inisiatif untuk koperasi pelancongan, kita juga ingin melihat agar lebih banyak koperasi terlibat dalam sektor pertanian bagi menyumbang kepada keterjaminan makanan dalam negara,” katanya.

Ewon menyampaikan sijil penghargaan kepada tujuh koperasi iaitu Koperasi Pelancongan Sogindai Kiau Berhad, Koperasi  Sindeh Taliban Kota Belud Berhad, Koperasi Eko Pelancongan Kiau Berhad, Koperasi Konduan Kiau Nuluh Kota Belud Berhad, Koperasi Minitinduk Kiau Kota Belud Berhad, Koperasi Taburi Kota Belud Berhad dan Koperasi Paka Kota Belud Berhad.

Selain itu beliau turut bersetuju menyalurkan bantuan pembangunan sebanyak RM35,000 kepada setiap koperasi pelancongan di Kiau iaitu Koperasi Pelancongan Sogindai Kiau Berhad, Koperasi Minitinduk Kiau Berhad dan Koperasi Eko Pelancongan Kiau Berhad.

Sebanyak RM200,000 untuk Tamu Desa di Kg.Kiau dan Persatuan Bekas Pelajar SK Kiau diberikan peruntukan sebanyak RM20,000 untuk membaikpulih dewan SK Kiau.

 

 159 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.