Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Seri Dengan JDT Bonus – James Wong

0

BEKAS pemain kebangsaan, Datuk James Wong berkata, pemain-pemain Sabah FC masih mempunyai masa memperbaiki persembahan mereka sebelum melayan pasukan Johor Darul Takzim (JDT) dalam perlawanan Kumpulan D Piala Malaysia di Stadium Likas pada 29 Oktober ini.

Katanya, perlawanan ini penting apa lagi menentang pasukan terkuat dalam Liga Super dan pemain-pemain tuan rumah perlu memiliki ketahanan fizikal dan mental serta tahap kecergasan yang baik.

“Kita tahu ketua jurulatih Sabah FC, Datuk Ong Kim Swee melakukan persiapan sebaik mungkin untuk berhadap dengan JDT namun semuanya bergantung dengan prestasi pemain-pemain ketika beraksi di dalam padang,” katanya di sini, kelmarin.

Lagenda bolasepak Sabah itu berkata, keupayaan dan kesungguhan pemain-pemain menghadapi lawan akan menentukan keputusan dalam perlawanan ketiga mereka itu.

“Jika Sabah FC mampu seri dengan pasukan berpengalaman itu, ia merupakan satu “bonus” kepada pasukan tuan rumah,” katanya sambil menambah bahawa dalam boasepak, apa juga boleh berlaku.

Menurutnya, pemain-pemain harus memanfaatkan kelebihan bermain di halaman sendiri di samping memastikan tahap kecergasan mereka mampu bersaing hingga ke penghujung permainan.

Tahap kecergasan pemain-pemain Sabah FC semakin meningkat sekarang dan ini jika ditambah dengan kesungguhan serta semangat membara di dada mereka boleh membantu menghasilkan keputusan permainan lebih baik, ujar James.

Beliau menambah, khidmat pemain-pemain muda yang lebih tenaga mungkin boleh digunakan untuk bergandingan dengan pemain-pemain lebih berpengalaman dalam pasukan untuk memberi saingan kepada pasukan lawan.

Katanya, pemain-pemain muda boleh menimba sesuatu yang berguna dari rakan-rakan mereka yang lebih senior serta mendapat pendedahan untuk menghadapi perlawanan dengan pasukan kuat seperti JDT.

“Kita berharap pemain-pemain Sabah sudah mengubah sikap mereka sebelum ini dan mempunyai semangat tinggi ketika beraksi di padang,” katanya. – Oleh: DG HENRY

 

 458 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.