Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Tanamkan mentality menang PRU-15 – Bung

0

Oleh JAAFAR ABD WAHID

KETUA UMNO Sabah Datuk Seri  Bung Moktar Radin  berkata, mentaliti untuk menang perlu ada dalam setiap diri ahli parti dalam usaha membantu kejayaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15 yang kini di ambang pintu.

Bung bersalaman dengan Ketua Puteri Umno Bahagian Kinabatangan Norhamiza Tinih, sambil diperhatikan oleh Naib Ketua Bahagian Pg. Aziz dan Ketua Wanita Hajah Aminah sejurus tiba ke mesyuarat tersebut

Beliau berkata, apa juga peringkat  mentaliti menang amat penting  dan perlu disemat sedalam-dalamnya terutamanya kepada jentera parti dan ahli di peringkat akar umbi.

” Sering saya tegaskan kalau nak menang kita buat kerja cara menang, kalau kita berkerja sambil lewa sudah tentu matalamat untuk menang sukar kita terjemahkan” katanya ketika ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat khas UMNO Bahagian Kinabatangan di Sabah Hotel dekat sini pada Jumaat.

Hadir sama Timbalan Ketua Umno bahagian Kinabatangan Datuk Jafry Arifin, Naib Ketua Bahagian Pg. Aziz   Pg Damsah, Setiauasaha Umno bahagian Wan Daud  Kahar Ketua Wanita Hajah Aminah  Johan Ketua Pergerakan Pemuda Mohd Kurniawan Naim Bung dan Ketua Puteri Norhhamiza Tinih.

Bung yang juga Ketua Umno bahagian Kinabatangan berkata,   Jentera di peringkat parti dan Pusat Daerah Mengundi (PDM) perlu diperkukuhkan dan digerakan sepenuhnya  memandangkan masa terlalu suntuk untuk berhadapan dengan  PRU Ke-15 yang  semakin hampir dilaksanakan,

Katanya di kawasan Parlimen Kinabatangan sahaja  terdapat  297 cawangan Umno  dan 27   PDM yang perlu santuni bagi mengenal pasti kedudukan ahli dalam cawangan dan persediaan di semua di peringkat  PDM

” Walaupun Umno di bahagian ini  mempunyai keahlian sekitar 28,422 orang namun parti tidak boleh bersandar sepenuhnya kepada jumlah tersebut kerana jumlah pengundi lebih besar  daripada angka tersebut termasuklah kehadiran pengundi muda 18 tahun yang akan menentukan kejayaan UMNO/BN mempertahankan kerusi di kawasan ini” katanya.

Sehubungan dengan itu katanya pengundi dari parti kompenan BN yang lain perlu disantuni dan digerakkan bersama sebagai satu pasukan bagi mempastikan kemenangan di kawasan itu.

Tambah Bung, natijah daripada itu kelak segala perancangan dan pelaksanaan bukan sahaja akan berjalan lancar malah akan meningkatkan lagi momentum untuk membantu parti mencapai kemenangan nanti.

” Semua jentera perlu turun padang, kita tidak boleh bergantung semata-mata kepada laporan di atas kertas sahaja  sedangkan situasi di peringkat akar umbi amat berbeza dari laporan yang ada’ jelas Bung

Bung berkata jentera di peringkat bahagian, cawangan Wanita,Pemuda dan Puteri masing-masing perlu berkerja lebih gigih selain membuat persediaan jentera peringkat Pusat Daerah Mengundi (PDM) serta jentera pilihan raya peringkat Parlimen.

“Ini adalah medan terbaik untuk jentera di akar umbi melihat secara menyeluruh dan masing-masing boleh melontarkan idea serta pandangan dalam usaha memperkemaskan lagi perancangan sedia ada untuk kita sama-sama bergerak ke depan menempuh cabaran,”.

“Penumpuan untuk menarik sokongan pengundi baharu dan golongan muda dengan program-program yang bersasar juga perlu kita berikan keutamaan kerana golongan ini juga akan menjadi penantu kejayaan BN” katanya

 246 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.