Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

KUSKOP bantu 755,00 usahawan Malaysia

0
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bersama Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick di Kota Belud pada Isnin

KOTA BELUD: Seramai 755,909 usahawan di seluruh negara menerima menafaat besar daripada program Kementerian Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) dan agensi-agensi di bawahnya melalui 187 program sepanjang tahun lalu.

Menterinya, Datuk Ewon Benedick, memberitahu KUSKOP melalui agensi-agensi kementerian telah memperkenal dan melaksanakan lebih 22 program, skim dan bantuan baharu bagi tempoh yang sama.

Katanya, dalam tempoh itu juga 292,530 individu telah mendapat manfaat daripada pembiayaan mikro kredit, geran keusahawanan pinjaman mudah dan pembiayaan alternatif membabitkan RM5.09 bilion yang disalurkan oleh agensi-agensi di bawah KUSKOP.

“Pembiayaan itu termasuklah mikro-kredit, geran keusahawanan, pinjaman mudah dan pembiayaan alternatif untuk kita bantu usahawan kita semua,” katanya berucap pada Majlis Peluncuran Pembangunan Kadamaian sempena Rumah Terbuka Sambutan Krismas Kadamaian di sini, hari ini.

Perasmian majlis disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ewon menyampaikan ucapan di Majlis Peluncuran Pembangunan Kadamaian

Ewon berkata, melalui program pembudayaan keusahawanan, 326,474 usahawan perusahaan, mikro, kecil dan sederhana (PMKS) telah menyertai 24 program yang dilaksanakan oleh kementerian dan agensi-agensi di bawahnya itu.

“Tahun ini KUSKOP akan melaksanakan beberapa inisiatif dan projek baharu, termasuklah Program Rangsangan Koperasi Pelancongan di bawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dan Projek Tamu Desa,” katanya.

Beliau berkata, antara aspirasi utama KUSKOP tahun ini adalah untuk meningkatkan penyertaan usahawan PMKS dalam industri berimpak tinggi ubagi memperkasa rantaian bekalan domestik dan rantaian nilai global, untnuk meneruskan program pembangunan dan pengukuhan usahawan terlibat.

Pada majlis yang sama, Ewon turut menyampaikan penghargaan terhadap keprihatinan kerajaan Persekutuan yang menaik taraf jalan-jalan utama di kawasan itu, yang memudahkan penduduk kampung memasarkan hasil pertanian serta memberi keselesaan kepada para pelancong dan pengunjung.

 

 122 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.