Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Waris Sulu tidak boleh rampas aset Malaysia – Mahkamah Rayuan The Hague

0
ANWAR IBRAHIM

THE HAGUE: Mahkamah Rayuan Belanda menolak tuntutan yang dikemukakan oleh lapan waris Kesultanan Sulu yang memohon agar mahkamah itu mengesahkan keputusan Mahkamah Timbang Tara yang mengarahkan Malaysia membayar pampasan sebanyak AS$15 bilion.

Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim menyambut baik keputusan itu dan berkata, keputusan oleh Mahkamah The Hague sekaligus menghalang apa-apa usaha oleh pihak yang menuntut untuk menguatkuasakan tuntutan mereka yang tidak sah terhadap kerajaan Malaysia di Belanda.

Tahun lalu, Mahkamah Timbang Tara Perancis memutuskan waris terakhir Sultan Sulu di Filipina layak mendapat AS$14.9 bilion dalam pertikaian membabitkan perjanjian tanah yang berlaku sejak zaman kolonial.

Waris tersebut dilaporkan telah cuba untuk merampas aset kerajaan Malaysia yang berada di Perancis, Luxembourg dan Belanda, dalam usaha untuk menguatkuasakan keputusan mahkamah itu.

Malaysia, yang tidak mengambil bahagian dalam prosiding timbang tara tersebut, berkata proses itu menyalahi undang-undang.

Malaysia kemudian berjaya mendapatkan perintah penangguhan pelaksanaan penghakiman tersebut di Perancis tetapi keputusan itu tetap boleh dikuatkuasakan di luar negara di bawah perjanjian PBB berhubung timbang tara.

Pada September, waris meminta kebenaran daripada mahkamah Belanda untuk menguatkuasakan anugerah itu di Belanda, lapor Reuters.

Bagaimanapun, hakim Belanda dalam keputusan yang berpihak kepada Malaysia mengatakan perjanjian asal tidak mempunyai klausa yang mengikat pihak untuk timbang tara dan penggantungan yang diperolehi di Perancis tidak boleh dikuatkuasakan di Belanda, ujar Mahkamah Rayuan Belanda di laman webnya pada Selasa.

Tambah penghakiman itu lagi, ‘Mahkamah menolak permintaan warga Filipina’ dalam menuntut pelaksanaan penghakiman timbang tara.

Peguam bagi pihak yang menuntut masih belum memberikan sebarang maklum balas mengenai penghakiman Mahkamah Rayuan Belanda hari ini.

Pertikaian itu berpunca daripada perjanjian tahun 1878 di antara penjajah Eropah dan Sultan Sulu untuk menggunakan wilayahnya, yang merangkumi bahagian selatan Filipina dan Kepulauan Borneo yang kini berada dalam jajahan Malaysia.

Malaysia setelah merdeka telah membayar sejumlah wang setiap tahun kepada waris Sultan Sulu sebagai tanda menghormati perjanjian itu tetapi berhenti pada 2013 selepas penyokong bekas kesultanan itu melancarkan serangan berdarah untuk menuntut semula tanah dari Malaysia.

Waris Sultan Sulu mendakwa mereka tidak terlibat dalam pencerobohan itu dan memohon timbang tara ke atas penggantungan pembayaran.

Bulan ini, mahkamah Paris mengekalkan rayuan kerajaan Malaysia terhadap penguatkuasaan pelaksanaan sebahagian daripada pampasan tersebut kepada waris Sultan Sulu.

Malaysia dalam satu kenyataan berkata keputusan itu membayangkan penghakiman akhir timbang tara akan dibatalkan. – REUTERS

 176 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.