Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Kematian Tangmo: Saksi beri keterangan palsu

0

BANGKOK: Sekurang-kurangnya seorang saksi dalam kes kematian aktres terkenal Thailand, Pattarathida Tangmo Patcharaveerapong, yang ditemukan lemas selepas dikatakan terjatuh dari bot laju ke Sungai Chao Phraya di Nonthaburi pada 24 Februari lalu berbohong.

Timbalan Komisioner Polis Wilayah 1, Bangkok, Mejar Jeneral Udon Yomcharoen berkata, laporan bercanggah mengenai kejadian itu telah merumitkan siasatan.

“Setiap saksi ditemu bual secara berasingan dan cerita yang mereka ceritakan kepada kami adalah berbeza. Sudah pasti sekurang-kurangnya seorang berbohong,” katanya.

Memetik Bangkok Post, Udon, yang ditugaskan untuk mengendalikan kes itu berkata, setakat ini dua pertuduhan telah dibuat.

Tanupat “Por” Lerttaweewit, pemilik bot dan pemandu Phaiboon “Robert” Trikanjananun, kedua-duanya didakwa mengendalikan kapal tidak berlesen dan kecuaian membawa kepada kematian.

Bagaimanapun, beliau berkata, suspek ketiga mungkin didakwa berikutan kenyataan orang lain yang hadir pada kejadian bercanggah dengan penemuan pasukan forensik.

Udon berkata, polis telah menyerbu rumah Nitas “Job” Kiratisoothisathorn, salah seorang daripada lima penumpang bot laju, dan kini sedang menyiasat sama ada minuman keras yang mereka temukan ada kaitan dengan kejadian itu.

Beliau berkata, polis sedang meneliti jejak GPS dan telekomunikasi bot itu, tetapi masih belum menemui sebarang bukti punca seksual di sebalik tragedi itu mahupun sebarang penggunaan narkotik untuk rekreasi.

Sementara itu, Krissana Sriboonpimsuay, peguam yang mewakili ibu Pattarathida, telah meminta Khunying Porntip Rojanasunan, bekas ketua pengarah Institut Sains Forensik Pusat, untuk melakukan bedah siasat baru.

Peguam itu berkata, beliau akan mendapatkan pertemuan dengan Khunying Porntip, yang kini menjadi senator kerana anak guamnya, Panida Sirayootyotin, menyatakan keyakinan terhadap kebolehannya berikutan keraguan terhadap bedah siasat sebelum ini.

Tangmo, 37, terjatuh ke dalam Sungai Chao Phraya berhampiran jeti Pibul 1 di daerah Muang, Nonthaburi sekitar pukul 10.40 malam pada 24 Februari ketika menaiki bot laju bersama lima orang lain. Mayatnya ditemukan kira-kira pukul 1 tengah hari pada 26 Februari.

 

 510 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.