Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Menumbuk Dilanda Banjir

Penduduk melahirkan rasa kecewa kerana tiada kelibat Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Penyu, Datuk Limus Jury atau pegawai-pegawainya untuk datang memantau masalah yang dihadapi penduduk.

0
Kreatif .. seorang penduduk bersama anaknya menggunakan tangki plastik sebagai perahu untuk menyeberang ke darat bagi membeli bahan keperluan di bandar

SEKURANG-kurangnya tiga kampung di daerah Menumbuk (Sabah) dilanda banjir menyebabkan banyak rumah penduduk ditenggalami air dan menyukarkan mereka untuk keluar rumah.

Lebih buruk lagi, kejadian ini merupakan banjir kali kedua dalam tempoh seminggu.

Setiausaha Umno Bahagian Beaufort, Abdul Rahman Taib, berkata kampung yang terlibat ialah Kinanap, Darat dan padang golf dan banyak rumah telah ditenggalami air.

Katanya, kampung-kampung berkenaan telah mengalami banjir minggu lepas dan hari ini ia sekali lagi di timpa banjir.

Menurut beliau, pihaknya sudah menghubungi jurutera daerah Jabatan Kerja Raya daerah Kuala Penyu mengenai kejadian banjir itu agar tindakan segara dapat diambil.

“Kita meminta mereka memeriksa dan memantau keadaan beberapa kalibut yang tidak mampu menampung air menyebabkan limpahan ke kawasan rumah penduduk terlibat,” kata Rahman.

Beliau menambah pihak berkuasa perlu mengambil tindakan dan mencari jalan penyelesaian memandangkan terlalu kerap berlaku banjir di daerah ini terutama ketika musim hujan.

“Kita sangat sedih dan kasihan melihat keadaan penduduk apabila rumah-rumah mereka ditenggalami air dan terpaksa meredah air banjir hingga ke paras leher untuk keluar rumah,” tegasnya.

Sementara itu, penduduk melahirkan rasa kecewa kerana tiada kelibat Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Penyu, Datuk Limus Jury atau pegawai-pegawainya untuk datang memantau masalah yang dihadapi penduduk.

Seorang penduduk, Mohd Ariffin Said, berkata penduduk di Menumbok seolah-olah tidak diberi perhatian oleh wakil rakyat berkenaan setiap kali di timpa bencana.

“Penduduk baru juga berhadapan dengan situasi bekalan air yang sangat keruh dalam minggu ini dan kali ini ditimpa bencana banjir pula, memang sedih bertimpa-timpa,” katanya. – Oleh: EKOK AMIN

 381 total views,  2 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.