Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

PIBG jambatan penghubung sekolah dan ibu bapa – Dr Fadilah

0

Oleh Jaafar Abdul Wahid

IBU bapa perlu faham bahawa Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) merupakan badan yang sah ditubuhkan sebagai penghubung antara ibu bapa, guru, sekolah, masyarakat dan pelajar.

KENANGAN…Fadilah (tiga dari kiri) bersama Guru Besar Sk Tabobon Abdul Ghani,Yang Dipertua PIBG Sk Tabobon Afendi Hadis merakamkan gambar kenangan bersama sebahagian Ahli Jawatan PIBG Sk Tabobon sempana majlis tersebut

Setiausaha Politik Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Kerja Raya Datuk Dr. Fadilah Sabri berkata, peranan( PIBG)adalah sebagai pemantau dan penilai terhadap perjalanan sekolah. dalam erti kata yang lain  ahli (PIBG) boleh berfungsi sebagai penilai terhadap prestasi sekolah sama ada dalam hal-hal akademik mahupun kokurikulum.

” Keaktifan aktiviti sekolah boleh diukur melalui peranan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) seiring dengan keperluan sekolah, guru dan pembangunan pelajar” katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan (PIBG) 2022 Sk Tabobon dekat sini kemarin.

Hadir sama Guru Besar  Sk Tabobon Ag Ghani Haji Ag.Bakar  Yang Dipertua (PIBG) Sk Tabobon  Afendi Hadis ,Guru-Guru serta barisan ahli jawatankuasa PIBG Sk Tabobon.

Menurut Fadilah yang juga Ketua Puteri Umno Sabah,selain itu, sumbangan moral juga adalah penting bagi mendorong pelajar untuk mencapai kejayaan yang cemerlang. Antara sokongan moral yang boleh diberikan oleh ibu bapa ialah dengan menghadiri Mesyuarat Agung serta memberi pendapat, sentiasa mengambil tahu mengenai anak mereka di sekolah dan memberi sumbangan tenaga melalui permuafakatan daripada aktiviti sekolah seperti kem motivasi dan sebagainya.

Fadilah berkata, empat fungsi PIBG untuk menjalankan aktiviti atau program bagi mencapai tujuan persatuan yang dinyatakan di Perenggan 3 Akta Pendidikan 1996 seperti membantu dalam memajukan perkembangan pelajar dan menjaga kebajikan pelajar; menambahkan sumber kewangan sekolah bagi menambah dan meningkatkan kemudahan di sekolah; meningkatkan kemesraan dan menyediakan saluran komunikasi dan hubungan antara sekolah dengan masyarakat serta meningkatkan keceriaan premis sekolah bagi mewujudkan suasana kondusif menjayakan aktiviti dan program pendidikan.

” Dalam hubungan ini katanya Kementerian Pendidikan turut mengwujudkan sarana ibubapa dan sarana sekolah sebagai insiatif untuk menyatukan setiap pihak yang berkepentingan  termasuk ibupapa dan masyarakat bagi melahirkan modal yang berkualiti dan global melalui sekolah” katanya

Katanya, sarana ini menjadi instrumen ibu bapa menilai tahap pembabitan mereka dalam meningkatkan pembelajaran pelajar,seterusnya ibu bapa diberikan panduan mendidik anak dengan adanya contoh amalan terbaik. Di bawah program sebegini, dan  Biro Kumpulan Sokongan Ibu Bapa (KSIB) perlu diwujudkan bagi membantu ibu bapa melalui perkongsian buah fikiran dan menangani setiap isu di bawah struktur PIBG sedia ada.

Tambah Fadilah, KSIB ialah saluran kerjasama dan komunikasi merapatkan hubungan di antara ibu bapa, pelajar dan sekolah serta lebih banyak interaksi, kerjasama perkongsian dan percambahan ilmu dapat berlaku

”  Pada era ‘new new media’ ini, Facebook, Twitter, WhatsApp, Skype, SMS, MMS mahupun video phone komunikasi dapat dijadikan medan penyebaran maklumat antara pihak sekolah, ibu bapa dan masyarakat” tambah beliau.

Tambah beliau, sudah tiba masanya Yang Dipertua PIBG, guru besar, guru dan ibu bapa bijak mengaplikasi kekuatan medan komunikasi media baharu sebagai daya tarikan interaktif kepada ibu bapa masa kini demi kelangsungan kecemerlangan  (PIBG)  ianya merupakan antara mekanisme penting dalam mewujudkan pendidikan yang berkualiti di sekolah selain interaksi langsung antara guru , sekolah dan ibu bapa untuk mengetuhai perkembangan serta kemajuan pendidikan anak-anak mereka di sekolah

Dalam perkembangan lain Ketua Puteri Umno bahagian Sepanggar ini menyarankan PIBG sebagai sebuah organisasi yang berwibawa boleh menubuhkan tabung pendidikan untuk para pelajar di sesebuah sekolah.

Katanya, Tabung ini boleh diisi bukan sahaja menerusi sumbangan ahli persatuan bahkan juga oleh ahli korporat dan individu tertentu. Dana yang terkumpul ini boleh digunakan untuk kebajikan dan manfaat sekolah dan para pelajar.

” Ini termasuklah sumbangan kepada pelajar miskin, yatim dan ditimpa kemalangan. Dengan dana yang ada, prasarana pendidikan di sekolah dapat ditambah dan ditingkatkan. Hasilnya, para pelajar dan warga sekolah amnya dapat memaksimunkan tenaga ke arah kecemerlangan dalam pendidikan dan sekali gus merealisasikan Standard Tinggi Kualiti Pendidikan (STKP) yang dicita-citakan” katanya

Di samping itu menurut Fadilah  (PIBG)  juga boleh mengadakan seminar dan kem motivasi untuk para pelajar di setiap sekolah. Program seperti ini penting demi memberi kesedaran dan semangat kepada pelajar untuk terus belajar dan berjaya. Pelajar yang bermasalah pula boleh disedarkan menerusi kem bina semangat dan kaunseling.

“Melalui kegiatan seperti ini diharapkan pelajar akan berasa insaf dan kembali bersaing dengan rakan-rakan dalam pelajaran. Ekoran itu, kita bukan sahaja dapat mengurangkan gejala salah laku atau meningkatkan prestasi akademik pelajar, malahan sekolah akan dapat melahirkan generasi muda yang bersahsiah tinggi” jelas Fadilah

 

 459 total views,  3 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.