Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

UMNO Beaufort Tuntut Kerusi Tradisi

0
Awang Aslee menerima borang permohonan menyertai UMNO daripada Judin Asli bersama 27 orang yang lain.

UMNO Bahagian Beaufort mengulangi pendiriannya untuk menuntut kerusi tradisinya kawasan Parlimen Beaufort untuk ditandingi pada Pilihan Raya Umum Ke-15.

Ketua bahagiannya, Datuk Awang Aslee Lakat, berkata Parlimen Beaufort secara tradisinya ditandingi UMNO pada setiap pilihan raya dan parti itu tidak akan berganjak dengan pendirian tersebut.

“Inilah pendirian bahagian untuk bertanding di kerusi tradisi parti di kawasan ini,” katanya ketika merasmikan Mesyuarat perwakilan bahagian di Dewan DSP Mohd Dun Banir di sini, kelmarin.

Menurutnya, pendirian untuk mempertahankan kerusi berkenaan juga sebagai memenuhi tuntutan dan aspirasi akar umbi parti.

Awang Aslee yang juga Setiausaha Eksekutif UMNO Sabah, berkata kekuatan UMNO adalah kerana kesetiaan dan perjuangan ahli di peringkat akar umbi.

“Mereka adalah tunjang kekuatan dan kebangkitan semula UMNO dan ia merupakan asas kukuh untuk kita menuntut kerusi kerusi Parlimen Beaufort ini ditandingi calon Barisan Nasional (BN) dari UMNO,” tegasnya.

Pada pilihan raya umum lepas, kerusi Parlimen Beaufort dimenangi calon BN dari UMNO, Datuk Hajjah Azizah Datuk Seri Panglima Mohd Dun namun kemudian melakukan rentas parti dengan menyertai BERSATU.

Awang Aslee bagaimanapun mengingatkan ahli-ahli UMNO supaya terus memperkasakan jentera parti di semua peringkat termasuk cawangan dan Pusat Daerah Mengundi (PDM) bagi membolehkan parti sentiasa siap siaga menghadapi pilihan raya pada bila-bila masa.

“Kita perlu bersiap sedia selain sentiasa setia kepada parti, komited dan memiliki kekuatan. Ini merupakan faktor penting untuk kita menuntut kerusi tradisi parti di kawasan Parlimen Beaufort ini,” ujar beliau.

Katanya, pendirian bahagian itu untuk kekal bertanding di kerusi berkenaan pada PRU 15 juga merupakan salah satu usul pada persidang perwakilan bahagian.

Sementara itu, UMNO bahagian juga telah membuat ketetapan untuk terus menyokong kepimpinan Presiden parti, Datuk Seri Dr Ahamd Zahid Hamidi, Perdana Menteri yang juga Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin.- Oleh: DG HENRY

 

 

 375 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.