Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Hujan batu, salji landa Arab Saudi

0

DUBAI: Arab Saudi menyaksikan salji dan hujan batu di wilayah Jabal Al Lawz yang terkenal di Tabuk dan Buraidah di tengah negara itu.

Lapor Gulf News, Jabal Al Lawz dilitupi landskap musim sejuk yang menakjubkan, memikat kedua-dua penduduk dan pengunjung.

Jurugambar Mushir Al Balawi, dikenali sebagai ‘Marshall’, merakam imej menakjubkan Pergunungan Almond yang sarat dengan salji, mencetuskan keghairahan yang meluas dalam kalangan penduduk.

Beberapa imej turut dikongsi secara meluas di media sosial, memaparkan peristiwa cuaca luar biasa itu.

Penduduk Tabuk berpusu-pusu ke Pergunungan Almond untuk menikmati salji yang turun, yang mengubah landskap menjadi kawasan ajaib musim sejuk yang indah.

Gunung itu, yang berdiri pada ketinggian 2,580 meter di atas paras laut, adalah sebahagian daripada banjaran gunung tinggi di wilayah Hasma dan merupakan destinasi popular untuk penggemar pengembaraan, terutamanya semasa musim sejuk.

Selain itu, bandar Buraidah mengalami ribut hujan batu luar biasa, membawa kepada pengumpulan ketulan ais di jalan-jalannya.

Fenomena itu menarik perhatian ramai yang turun ke jalan untuk merakam dan berkongsi kejadian yang jarang berlaku itu di media sosial.

Tengah Arab Saudi kini dilaporkan sedang mengalami hujan lebat yang disertai hujan batu di beberapa kawasan.

Sementara itu, bandar-bandar lain di seluruh negara mengalami hujan ringan hingga sederhana sejak beberapa hari lalu.

 

 271 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.