Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Israel serang pejabat media

0

REGIM Israel dikecam hebat selepas mengebom dan memusnahkan bangunan 12 tingkat di Gaza, yang menempatkan pejabat-pejabat media termasuk Associated Press, Al Jazeera dan agensi berita lain.

Kerajaan Amerika Syarikat secara terbuka mengkritik serangan ke atas bangunan berkenaan.

Setiausaha Akhbar White House Jen Psaki memberitahu Amerika Syarikat telah menghubungi Israel, meminta mereka untuk memastikan “keselamatan dan keselamatan wartawan” setelah bangunan tinggi itu dimusnahkan.

“Kami telah menyampaikan secara langsung kepada Israel bahawa memastikan keselamatan dan keselamatan wartawan dan media bebas adalah tanggungjawab utama,” tulis Psaki di Twitter.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif AP Gary Pruitt menyebut serangan itu sebagai “perkembangan yang sangat mengganggu.”

Dia mengatakan bahawa lebih 10 orang wartawan AP dan wartawan bebas berada di bangunan itu tetapi mereka sempat keluar sebelum bangunan itu dimusnahkan.

“Kami terkejut dan ngeri bahawa tentera Israel akan mensasarkan dan menghancurkan bangunan yang menempatkan biro AP dan organisasi berita lain di Gaza,” katanya dalam satu kenyataan.

“Dunia akan tahu lebih sedikit tentang apa yang berlaku di Gaza kerana apa yang berlaku hari ini.”

Pemangku ketua pengarah Jaringan Media Al Jazeera yang berpangkalan di Qatar, Dr Mostefa Souag menyebut serangan itu “biadab” dan mengatakan Israel harus dipertanggungjawabkan.

“Tujuan kejahatan keji ini adalah untuk membisukan media dan menyembunyikan pembunuhan dan penderitaan rakyat Gaza yang tidak terhitung,” katanya dalam satu kenyataan.

Jurucakap IDF Leftenan Kolonel Jonathan Conricus menolak tanggapan bahawa Israel berusaha untuk membungkam media. “Itu benar-benar palsu, media bukan sasarannya,” katanya kepada Reuters.

Tentera regim Zionis mendakwa bangunan media itu menempatkan aset ketenteraan perisik tentera Hamas yang bersembunyi di bawah media asing.

“Bangunan itu menempatkan pejabat media yang disembunyikan oleh organisasi Hamas dan digunakan sebagai perisai manusia.

Organisasi Hamas sengaja meletakkan aset ketenteraannya di tengah-tengah penduduk awam di Jalur Gaza, “kata IDF dalam satu kenyataan, sambil menambahkan bahawa” sebelum serangan itu, IDF memberi amaran kepada orang awam yang berada di dalam bangunan dan memberikannya masa yang cukup untuk mengosongkan.-SM

 

 

 743 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.