Akhbar Atas Talian No 1 Borneo

Peratusan lulus SPM 2021 SMK Arshad Kota Belud meningkat

0

Oleh JAAFAR ABD WAHID

TAHNIAH..Pengetua SMK Arshad Yakup Nasip ketika menyampaikan slip keputusan SPM kepada salah seorang pelajar yang ditamani oleh ibubapa pelajar.

SMK Arshad berjaya  mencapai peningkatan dalam peratus lulus SPM 2021 iaitu  89.74 peratus berbading 88.26  peratus  pada tahun 2020 dengan kenaikan sebanyak  1.48 peratus.

Seramai  200 orang pelajar sekolah tersebut menduduki peperiksaan SPM tahun lepas dan dari jumlah tersebut sebanyak  tiga pelajar mendapat 9A, tiga pelajar memperolehi 8A, empat pelajar 6A dan sembilan pelajar memperolehi 5A

Pengetua SMK Arshad Yakup Nasip berkata, pencapaian ini membuktikan pelajar di kawasan luar bandar juga boleh mencipta kecermalangan sekiranya mereka bersungguh-sungguh belajar menguatamakan displin, menunjukkan komitmen yang tinggi ketika belajar selain rajin mengulang kaji pelajaran ketika berada di rumah.

. TUMPUAN… Ilhan Saiful yang memperolehi 9A mengakui tumpuan semasa berada di klas merupakan perkara utama perlu menjadi amalan pelajar

” ini merupakan pencapaian yang terbaik berbanding tahun lepas membuktikan pelajar di kawasan luar bandar juga boleh bersaing dengan pelajar-pelajar di kawasan bandar” katanya ketika ditemui selepas pengumuman dan penyerahan Slip keputusan SPM kepada kepada para pelajar di dewan sekolah tersebut kemarin.

Hadir sama Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa Guru SMK Arshad  Harina Wati Datuk Golkhan penolong-penolong kanan serta guru guru di sekolah tersebut.

Yakup turut merakamkan ucapan penghargaan kepada guru-guru yang mendidik murid-murid  dengan penuh dedikasi dab kesabara, ibubapa yang sentiasa memberikan dorongan dan sokongan kepada anak-anak mereka.

Beliau tidak lupa mengucapkan terima kasih kepada PIBG yang sentiasa  nenberikan sokongan dan kerjasama untuk melaksanakan program-program akademik, kokurukulum dan sahsiah  serta semua pihak yang membantu  sekolah secara langsung atau tidak langsung,

” Saya yakin semua ini dapat dicapai dengan adanya jalinan kerjasama bukan sahaja dikalangan pendidik di sekolah ini namun ianya melibatkan sokongan serta kerjasama dari pelajar dan ibubapa” katanya.

Menurut beliau SMK Arshad juga berazam untuk mencapai prestasi lebih baik  dalam SPM dan STPM 2022 dengan strategi yang lebih teratur dan komitmen yang berterusan,

” Sekolah akan memberik tumpuan kepada pencapaian murid-murid cemerlang disamping tidak melupakan pencapaian murid-murid sederhana dan lemah kerana SMK Arshad  berpegang kepada tema” Yakin Boleh’ kepada setiap murid” Jelas Yakub.

Sementara itu beberapa orang pelajar cemerlang yang mendapat 9A ketika ditemui  menganggap kejayaan tersebut kerana adanya komitmen sekolah,guru dan pelajar sendiri untuk mencapai kecermalangan dalam akademik.

Bagi Ilhan Saiful yang mendapat 9A berkata semasa belajar beliau fokas terhadap pe,belajaran yang disampaikan oleh guru semasa berada di klas, selain membuat ulang kaji yang berjadual di rumah.

” Semasa berada diklas saya memberikan tumpuan sepenuhnya ketika cikgu megajar, rajin bertanya kepada guru apa bila kurang memahaminya dan yang paling penting memperuntukan masa untuk belajar semasa berada di rumah” katanya.

Berbeza dengan Milan Peneh yang juga memperolehi 9A selain memberikan perhatian semasa cikgu mengajar di dalam klas, beliau juga sering mengadakan perbincangan mengenai satu satu subjek mata pelajaran bersama rakan-rakan lain.

” Saya juga seperti pelajar yang lain ada masa kita beriadah, namun jangan sampai melalaikan sehingga lupa tugas kita sebagai pelajar, saya juga memanafaatkan anternit untuk mencari bahan bahan tambahan untuk pelajaran ianya lebih baik dan dapat membantu meningkatkan pengetahuan berguna untuk pelajaran  daripada kita melayari perkara perkara yang boleh melalaikan” jelas Milan.

 

 1,009 total views,  1 views today

Leave A Reply

Your email address will not be published.